Mit csináljak a gyerekkel?

Tüske Ágnes pszichológus

mitcsinaljakagyerekkel.hu

Amikor az elfojtott harag megbetegíti a gyermeket.

Balázs édesanyja fia tanulási és viselkedési problémái miatt jelentkezett családállításra.
A 10 éves fiú szövegértési, matematikai tanulási nehézséggel küzdött, annak ellenére, hogy kifejezetten okos, intelligens fiú volt.
Nem igazán találta a helyét az osztályközösségben, az órák közötti szünetekben nem játszott, szaladgált a többiekkel. Az édesanya elmondta, hogy a kisfiú neurodermitissel küzd (ekcéma egy különleges fajtája),s a foltok elsősorban Balázs tenyerén jelentkeznek. Balázs sokszor eltakarta a kezét mások előtt, mert szégyellte a tüneteit.
Már két éve rendszeresen bőrgyógyász kezelte a fiút, a tünetek időnként enyhültek, azonban teljesen soha sem múltak el.

A családállítás során fény derült arra, hogy Balázs az anya előző házasságából született, a szülők elváltak, amikor a fiú két éves sem volt. Az apa külföldre ment dolgozni, jelenleg is külföldön él. Fiával nem tartotta a kapcsolatot, az elmúlt 8 évben talán háromszor látogatta meg őt. Az anya nagyon haragudott az apára, a miatt, hogy nem akart a fiával találkozni. A családállítás rámutatott arra, hogy Balázs nagy haragot érez az apukája iránt, aki őt „elhagyta”,de ezt a haragot magába zárta, elfojtotta.
Bert Hellinger szerint az ilyen betegségek oka sokszor az elfojtott agresszió. Nem csak a gyermek agressziójáról lehet szó, hanem átveheti a gyerek az apa vagy az anya dühét is, de az anya vagy apa előző partnerének a dühét is, akivel a valamelyik szülő előzőleg rosszul bánt.
Thomas Schafer : Amikor a test jelez című könyvében praxisából olyan eseteket mutat be, amikor a gyermekek tünetét az okozza,hogy valamelyik szülő haraggal gondol a másik szülőre, a partnerre, s ezt a dühöt a gyerek szeretetből átveszi „majd én dühös leszek helyetted anya „.

Ha gyermeked gyakran indokolatlanul megbetegszik, ismétlődően ugyanazokkal a tünetekkel küzd, viselkedési, tanulási nehézsége van, magányos, motiválatlan, nem találja a helyét – családállítással felderíthető, hogy mi áll a problémái hátterében.
Családállítás csoportba jelentkezés
http://mitcsinaljakagyerekkel.hu /aktualis/

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>