Mit csináljak a gyerekkel?

Tüske Ágnes pszichológus

mitcsinaljakagyerekkel.hu

“Majd én dühös leszek helyetted anya ” Családállítás a gyermekek szemszögéből

A 9 éves fiú / nevezzük Dávidnak/, problémájával az anya keresett meg. Az anya arra panaszkodott, hogy fia rosszul  tanul , nem szeret rajzolni. Nagyon mozgékony, figyelmét semmi sem köti le tartósan. Társaival sokszor kötekedik, verekszik, kegyetlenkedik velük. A pedagógusokkal  csúnyán beszél,órán beszól, ha valami nem tetszik neki. Szófogadatlan, nem jön ki a többi gyerekkel, mintha nem érezne bűntudatot, ha valami rosszat tesz. A többi gyerek nem nagyon kedveli, csúfolják, megszólják az osztálytársai. Néha már nem akar iskolába menni, indulás előtt hasfájásra panaszkodik.

Otthon is sokszor durva, csúnyán beszél. Ilyenkor az anya megvárja, amíg a fia lehiggad .Elmondja, hogy férjével éppen válófélben vannak. Azért szakított az apával, mert őt sokszor megalázta, durván beszélt vele. Dávid is sokszor volt tanúja a veszekedéseknek, szóváltásoknak. Az  apa most is próbálja a fiút az anya ellen szítani, valótlan dolgokat mesél anyáról. Dávid nem akar az apukájával találkozni / anya ezt nem is bánja/, még csak telefonon sem akar vele sokszor beszélni. Az anya szerint akkor van nyugalom náluk, ha az apától mind a ketten távol vannak.

Dávid az első találkozásunkkor egy kedves kisfiú benyomását  kelti, akinek az a ” három kívánsága”, hogy “ne verekedjen, ne beszéljen többször csúnyán “és “szeresse az anyukája”. Amikor arra kérem, hogy rajzolja le a családját, magát lefelejti a rajzról, az apát mosolygó, az anyát pedig mérges arccal rajzolja le.

Családállító csoportmunkában Dávid édesanyja vesz részt. Az állítást az anya, az apa és Dávid képviselőinek beállításával kezdjük. Amikor az apa képviselője beáll, azonnal keményen rászól a gyerekre : ” nem nevetsz! “A szülők nem néznek sem egymásra, sem a gyerekre. A szülők akkor tudnak fiúk felé fordulni, amikor a harag , düh képviselőjét behozzuk az állításba , s az Dávid mellé áll. Ettől Dávid képviselője fáradtnak, levertnek érzi magát. Az apa gyomra  görcsbe rándul, az anya nem érez semmit. Dávid képviselője azt mondja :” Majd  én dühös leszek helyetted anya! ” Dühös leszek helyetted is apa ! ” Mindkét szülő ezt hallva rosszul érzi magát, de már egymásra tudnak nézni. Az anya képviselője azt mondja az apának: “Még mindig haragszom rád. Nem tudom hogyan alakul a kettőnk kapcsolata, de a fiunkat köszönöm neked.”  Az apa képviselőjét a hallottak láthatóan megérintik, meghatottan áll. Az apa képviselőjével azt mondatjuk az anyának : “Mindig is tisztelni foglak a gyermekem anyjaként”.

Ezt hallva és látva  Dávid képviselője teljesen ellazul , mosolyog.  A harag  képviselőjére sincsen már szükség, ő is úgy érzi, hogy feleslegessé vált. Itt fejezzük be az állítást.

Ebből az állításból is látszik, hogy a gyermeket mennyire stresszessé ,feszültté teszi, ha pl egy válási helyzetben úgy próbál meg a szülőknek segíteni, hogy átveszi helyettük a szomorúságot, dühöt, haragot.

( az eset leírása a szülő hozzájárulásával készült)

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>