A non-verbális kommunikáció ereje!

A  múlt héten arról írtam a blog bejegyzésemben, hogy a gyermekek megfigyelik, utánozzák a viselkedésünket és azt is megtanulják, amit nem akarunk nekik megtanítani. Így van ez abban az esetben is, ha amit mondunk  -nincsen összhangban az érzéseinkkel, gondolatainkkal, amikor “vegyes üzeneteket “küldünk.

Ilyen esetben a testbeszédnek hiszünk, azt gondoljuk igaznak.

Mi szerint értelmezzük a mások által küldött információkat? Egyes kutatók szerint az üzenetek, amiket küldünk 20 %-ban a beszéd tartalmától, 25%-ban a hangerő, hangmagasság, hangszín és 55 %-ban attól függ, hogy mit látunk.

 

Arra biztatom a beszélgető partneremet: ” mondd el, hogy mi bánt, szívesen meghallgatlak  “- ugyanakkor beszélgetés közben másfele nézegetek, firkálgatok, kulccsal játszom, többször ránézek az órámra, terpeszkedem , csúszkálok a széken, piszkálom a körmöm, babrálok a ruhámmal, mobiltelefonon sms-t küldözgetek – ezzel non verbálisan azt jelzem a beszélgető partnernek, hogy ” unatkozom, nem érdekelsz, fejezd már be a mondanivalódat”.

Testbeszéddel azt fejezzük ki, hogyan érezzük magunkat. Jelezhetjük azt, hogy félünk, hogy  zavarban vagyunk, stresszesek vagyunk, félünk, elesettek-, dühösek-, szomorúak-, jókedvűek-, boldogok-,  vidámak vagyunk, unatkozunk.

A járásunk, testtartásunk, fizikai kontaktus és  szemkontaktus másokkal, kézfogásunk, mozdulataink,  személyes tér  ( az a távolság, amit tartunk, amikor egy másik emberrel beszélünk ), arckifejezésünk,  a hangerőnk, hangszínünk, a mód ahogy a levegőt vesszük, frizuránk, ruházatunk, ruházatunk kiegészítői (táska, öv, ékszer) – mind mind fontos elemi a testbeszédnek. Ruházatukkal is  sokféle dolgot kifejezhetünk.

Másképpen öltözünk, ha ruházatunkkal fel akarjuk hívni magunkra a figyelmet, vagy szeretnénk “láthatatlanok lenni”. Ruházattal jelezhetjük a pénzügyi helyzetünket, státuszunkat, képesek vagyunk tiszteletet ébreszteni másokban, tudunk önbizalmat mutatni, tapasztaltnak, tapasztalatlannak látszani…

Az önérvényesítő testbeszéd megfelel a szavaknak, amit mondunk és az  általunk megélt  érzelmeknek. Ha mérgesek vagyunk,  nyugodtan nézzünk mérgesen,- mosolyogjunk, ha boldognak érezzük magunkat.

Az önérvényesítő testbeszéd megerősíti és kiemeli azt, amit szavakkal ki akarunk fejezni, nem zavarja össze a másik embert, a gyermeket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldal  megfelelő működése érdekében cookie-kat használ. Erről bővebben az adatkezelési nyilatkozatunkban olvashatsz.