A stressz megbetegíthet ?

Ha olyan helyzetbe kerülünk,amit nem tudunk megoldani,amikor nem eredményesek a megszokott”megküzdési stratégiák”,amiket eddig alkalmaztunk-egész biztosan megjelenik a stressz valamilyen formája.

A stressz sokféle formában jelenik meg.
Düh,harag,szorongás,kedvetlenség,depresszió,motiválatlanság,olyan testi tünetek,mint fejfájás,gyomorfájás,alvászavar,különféle betegségek, az immunrendszer gyengesége, a testsúly változása,általános fáradtság,figyelemkoncentrációs problémák,gyermekek esetében teljesítményromlás az iskolában dolgozatíráskor, feleléskor,versenyeken, agresszivitás,indokolatlan dühkitörések.Felnőttek esetében romlik a munkateljesítmény,a munka rutinszerűvé válik.

A stressz hatással van a teljesítményünkre, a gondolkodásunkra,az érzelmeinkre, az életvezetésünkre, testi működésünkre, egészségünkre.Ha a stressz hosszabb időn keresztül fennmarad, fennáll a burnout-,a kiégés kialakulásának lehetősége.
Mit is jelent a kiégés?
H.J. Freudenberger szerint a kiégés hosszú ideig tartó érzelmi megterhelés, stressz nyomán lép fel.Egy olyan fizikai, érzelmi, mentális kimerülés, ami együtt jár a reménytelenség és inkompetencia érzésével,együtt jár céljaink elvesztésével.
A stresszre való érzékenységben nagy egyéni különbségek vannak, mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.

A stressz érzékeny emberek esetében nagyobb a kockázata a szív és a keringési problémák, betegségek kialakulásának.
Mindenkinek van valamilyen technikája,”megküzdési stratégiája” a stressz leküzdésére. De ezek a “technikák” megtanulhatók, elsajátíthatók.

Hatékony módszer a relaxáció megtanulása.Relaxációval csökken a feszültség szintünk, nő a teljesítményünk.
Nevelési tanácsadók gyermekeknek szerveznek autogén tréninget.
De a stressz ellen hatékony a jóga, a fizikai aktivitás, a sport,minden örömmel végzett tevékenység.

Álljon itt néhány egyszerű légzőgyakorlat, amely gyakorlatokat néhány percig végezve a feszültségek elolvadnak, az elme megnyugszik.

1.Séta közben szabályosan lélegezz, 1-2-3-4-lépés belégzés,1-2-3-4 lépés lassan fújd ki a levegőt.Ismételd meg 4-5-ször
Ugyanolyan hosszú ideig tartson a belégzés, mint a kilégzés.
2. Ülő helyzetben végezhető gyakorlat : orron keresztül lassan lélegezz be, majd szájon keresztül lélegezz ki. Ismételd el 4-5-ször, vagy
belégzés orron keresztül, magunkban számoljunk kettőig, majd kilégzés szájon keresztül, miközben magunkban négyig számolunk , egy alkalommal 7-10 be-, és kilégzés végezhető.

A weboldal  megfelelő működése érdekében cookie-kat használ. Erről bővebben az adatkezelési nyilatkozatunkban olvashatsz.