Feszültségcsökkantő módszerek

Mi felnőttek mit tegyünk, ha nagyon feszültek vagyunk? 

Ugye ti is tapasztaltátok már, hogy stresszes helyzetben mennyire feszesek, merevek a nyakizmaink, a vállizmaink, s az állkapcsunk izmai is megfeszülnek?

Görcsbe rándul a gyomrunk, feszesek a kar és lábizmaink, hátizmaink, derék izmaink, egész testünk feszült.

Hogyan tudjuk csökkenteni a stressz szintünket?

Néhány egyszerű, könnyen megtanulható, bárhol végezhető, izomfeszültséget jól oldó gyakorlatot hoztam nektek.

Ugye ti is megtapasztaltátok, hogy az ásítás milyen jól oldja a feszültséget? Gondoljatok arra, hogy milyen feszültté tesz bennünket, ha az ásítási ingert el kell fojtani. 

Ennek az ellenkezője is igaz. Ásítás során ellazulunk, mély levegőt veszünk, izmaink megnyúlnak, ellazulnak. Előidézhetjük az ásítást tudatosan is, és az ásítás ragadós lehet. 

A nevetés is jó stresszoldó módszer.

Ráncoljuk a homlokunkat, grimaszoljunk az orrunkkal, mosolyogjunk,  amennyire tudjuk, lazítsuk el az állkapcsunkat.

Feszültségoldó, lazító gyakorlatok:

Mozgassátok meg a vállatokat, végezzetek karkörzést előre-hátra, mozgassátok, tekergessétek finoman külön – külön a vállatokat, miközben körben jártok.

Körözzetek lazán, lassan a könyökötökkel (vállra tett kézzel) előre hátra, együtt, majd külön a két könyökkel előre hátra.

Rázogassátok lazán a karotokat, lábatokat.

Végezzetek laza csuklókörzést mindkét irányba. Mozgassátok együtt, majd külön a két csuklót. Rázogassátok a kézfejeteket, mintha vizes lenne a kézfej és a vizet szeretnétek lerázogatni róla.

Nyújtózkodjatok, végezzetek olyan nyújtózkodó gyakorlatokat, amelyek ülve, állva, akár séta közben is végezhetők. Nyújtózkodással kinyújthatjuk az összehúzódott izmokat, a feszültség elmúlásával az izmok visszanyerik az eredeti állapotukat.

Szisztematikus relaxációs gyakorlatokkal a test különböző izomcsoportjait megfeszítjük, majd ellazítjuk. Az alábbi gyakorlat elvégzésére érdemes 10-15 percet szánni.

A gyakorlatok elvégzéshez találjatok egy nyugodt, csendes helyet, ahol 10-15 percig várhatóan senki sem fog zavarni benneteket. A gyakorlatok ülve végezhetőek.

Olyan ülő testhelyzetet vegyetek fel, amely helyzetben a testeteket meg tudjátok támasztani. Gyakorlás előtt minden szoros ruhadarabot (öv, nadrág, szoknya) meg kell lazítani.

Minden egyes mozdulatnál számoljatok el 10-ig magatokban, s tartsátok a feszítést 10 másodpercig. Törekedjetek az egyenletes légzésre gyakorlás közben. Egymás után sorban végezétek el az alábbi gyakorlatokat.

  • Koncentráljatok az arcotokra. Ráncoljátok össze erősen a homlokotokat. Számoljatok 10-ig, s tartsátok a feszítést, majd lassan lazítsátok el az arcotokat.
  • Csukjátok be jó erősen a szemeteket, s tartsátok csukva 10 másodpercig. Lazítsátok el az izmaitokat.
  • Grimaszoljatok az orrotokkal 5-10 másodpercig, majd hagyjátok, hogy az összes arcizmotok visszatérjen a normális helyzetbe.
  • Koncentráljatok a hátatokra és a nyakatokra. Púposítsátok a hátatokat és feszítsétek meg a nyakizmaitokat. Tartsátok ki ezt a mozdulatot, majd hagyjátok, hogy a hátatok ellazuljon.
  • Feszítsétek meg a karizmokat, majd lassan engedjétek ki a feszítést 10 másodperc múlva. Feszítés közbe szorítsátok ökölbe a kézfejet.
  • Mozgassátok meg a farizmokat, feszítsétek meg, majd lazítsátok el.
  • Feszítsétek meg, majd lazítsátok el a lábszárizmokat.
  • Koncentráljatok a lábfejetekre. Hajlítsátok be a lábujjakat, számoljatok 10-ig, majd lassan engedjétek ki a feszítést, a lazítsátok el a lábatokat.

A gyakorlást követően mozgassátok meg lassan az egész testeteket, vegyetek néhány mély lélegzetet, nyújtózkodjatok párat, mielőtt visszatértek a megszokott napi tevékenységhez.

Az alábbi két gyakorlatot kisebb gyerekek is könnyen meg tudják tanulni.

Török ülésben üljetek le a földre s tapasszátok be a fületeket. Hosszan kilélegzünk, egy dongó vagy méh hangját utánozzuk. „MMMMMMMM”. Négyszer-ötször végezzük el a gyakorlatot.

Feküdjetek le hasra a földre, s a két behajlított karotokkal támasszátok meg két oldalt magatokat. Szívjátok be a levegőt az orrotokon át, s félig felemelkedve, emeljétek meg a fejeteket. Majd szorítsátok össze a fogatokat, s adjatok ki hosszan sziszegő hangot. Többször ismételjétek meg a gyakorlatot.

A gyakorlatokat segítenek ellazulni, elernyedni. 

Találjátok meg azt, ami a legjobban beválik nektek, hiszen egyes gyakorlatok-ásítás, vállak mozgatása, csuklókörzés, nyújtózkodás- szinte bárhol, akár munkavégzés szünetében is elvégezhetőek.

Jó gyakorlást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldal  megfelelő működése érdekében cookie-kat használ. Erről bővebben az adatkezelési nyilatkozatunkban olvashatsz.