Hogyan ne legyen stresszes a Karácsony?

Egy Wass Albert idézetet hoztam nektek:

„ Küszöbön áll a nap, az az egyetlen egy nap az évben, mely hivatalosan is a szereteté. Háromszázhatvanöt nap közül háromszázhatvannégy a gondjaidé, a céljaidé, munkádé, és a szereteté csupán egyetlen egy, s annak is az estéje egyedül. Pedig hidd el, Ismeretlen Olvasó, fordítva kellene legyen. Háromszázhatvannégy nap a szereteté, s egyetlen csak a többi dolgoké, s még annak is elég az estéje.”

Az ünnepi készülődés sok stresszel jár, azonban most a járvány miatt még többet szorongunk. Ki kell találnunk kinek milyen ajándékot vegyünk, aggódunk, hogy vajon fogunk-e örömet szerezni, vajon   hol tudjuk beszerezni ebben a vírusos időszakban a meglepetés csomagokat , internetes vásárlás esetén időben megkapjuk-e a megrendelt csomagokat,tudunk-e együtt ünnepelni a nagyszülőkkel, régen látott családtagjainkkal, s folytathatnám a sort….

Inkább fókuszáljunk a jó dolgokra, használjuk ki, hogy többet tudunk együtt lenni a gyerekekkel az online oktatás és home office miatt.

Néhány hasznos tippet hoztam, hogyan tegyük kevésbé stresszessé ezt az időszakot :

  • Az ünnepi készülődés során felnőttként is ügyeljünk arra, hogy megtartsuk a munka, pihenés, szórakozás egyensúlyát. Szánjatok elég időt magatokra is, akár egy jó könyvet olvasva, vagy egy kicsi testmozgást beiktatva, egy jó film nézéssel, meditálással pihenjetek. Nagy szüksége van a felnőtteknek is az énidőre, amikor csak saját magunkra figyelünk. Készítsetek heti tervet, tervezzétek meg, hogy mikor és mennyi időt szántok magatokra. 
  • Gondoljátok végig, hogy karácsonyig milyen házi munkákat kell elvégeznetek, s készítsetek egy rangsort, listát, amiben elosszátok a tennivalókat.
  • Vonjátok be a gyerekeket a készülődésbe, beszéljétek meg, hogy ki milyen feladatot vállal be, amit az ő kötelessége lesz elvégezni. 
  • A vásárlást élelmiszerek esetében se hagyjátok az utolsó napokra, most különösen nem tanácsos a nagy bevásárló központokban tolongani.
  • A gyerekek bevonhatók sok mindenbe, sütemények sütésébe, ajándék csomagolásba, karácsonyfa díszítésbe, karácsonyi dísz készítésbe, karácsonyi asztal megterítésébe, a szalvéta hajtogatásba. De szívesen vesznek részt különleges ajándékok készítésében is . A kreatív ajándékokon kívül nagy örömet szerezhetünk szeretteinknek saját készítésű szörppel, karácsonyi fűszerkeverékkel, tea keverékkel, fűszeres ecettel, fűszeres olajjal, amik elkészítése a gyermekünkkel közösen jó alkalom a beszélgetésre, a kötetlen együttlétre.  

Ne feledjétek, nem baj, ha valami nem tökéletes, olyan jó évek múlva is felidézni, hogy odaégettük a pulykát, hogy cukor helyett sót tettünk a csokikrémbe. A meghitt, jókedvű egymásra figyelést, együttlétet nem pótolja egyetlen tökéletes ebéd sem .

Mi is készítettünk egy adventi naptárt nektek. Minden nap ki fogok nyitni egy „ablakot”, s december 25. minden nap megosztok veletek néhány hasznos tippet a készülődéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldal  megfelelő működése érdekében cookie-kat használ. Erről bővebben az adatkezelési nyilatkozatunkban olvashatsz.