Hogyan tudjuk könnyen megjegyezni az ly-al írott szavakat?

Hogyan tudjuk könnyen megjegyezni, hogy milyen szavakat kell ly-al írni?
A múlt héten arról beszéltünk, hogy mi a szerepe a bal és mi a szerepe a jobb agyféltekének. Példákat is mutattam, hogyan lehet a két agyfélteke együttműködését elősegíteni, a fantáziánkat, kreativitásunkat használva hatékonyabban tanulni.
Bizonyos helyesírási szabályokat nehéz megjegyezni, sokaknak gondot jelent megtanulni , hogy mely szavakat kell ly-al írni.
Itt most egy listát találtok, amiben több szót sorolok fel,s az a közös bennünk, hogy mindegyiket ly-al kell írni.
Íme a szavak:
furulya , kehely, kölyök, korcsolya, folyó, süllyed, kastély, király, szeszélyes , szabály, engedély, vetélytárs , súlyos , kristály, dagály, gólya, selyem, ünnepély , osztály, pocsolya ,sekély

Találjatok ki, írjatok egy összefüggő történetet a fenti szavak felhasználásával. Természetesen még több ly-al íródó szót felhasználhattok, a szólistát tovább bővíthetitek. A megírt történetet lerajzolhatjátok, lefesthetitek.
Most pedig olvassátok a 6. osztályos Bálint történetét.
“Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy szeszélyes kölyök akit Pistinek hívtak.
Hatodik osztályos volt. Éppen a karácsonyi ünnepélyről sétált hazafelé amikor meglátott egy pocsolyát. De otthon náluk az volt a szabály, hogy csak gumicsizmában lehet beleugrani. Viszont a fiú nem bírta megállni így hát engedély nélkül beleugrott.
Szerencsére a pocsolya sekély volt de a az új cipője súlyosan elázott. Mikor hazaért azt a büntetést kapta, hogy nem mehet a családdal korcsolyázni. Helyette furulyaórára kellett mennie. Néhány nap múlva mikor hideg lett és elkezdtek a vizek befagyni a fiú meglógott az óráról és korábban lement a közeli folyóra.
Mivel nem tudta, hogy a vizek még csak vékonyan fagytak be, így beszakadt alatta a jég és elkezdett süllyedni a kristálytiszta hideg vízben.
Szerencsére ki tudott mászni a partra. A szülei a vízparton találtak rá. A fiú azt mesélte nekik, hogy egy gólya szállt le hozzá, nagyon selymes volt a tollazata és felmelegítette Pistit, aki egy életre megtanulta, hogy engedelmeskednie kell a szüleinek. ”
Hogy tetszett Bálint története? Nekem nagyon.
Írjátok meg a saját meséteket, jegyezzétek meg, tanuljátok meg a történetet, s így könnyebb lesz az ly-al írott szavak írását megjegyezni, felidézni.
Kedves szülők, ha van kedvük hozzá, akkor hozzászólásban küldjék el a Mit csináljak a gyerekkel facebook oldalra gyermekeik történetét.
Elég annyit a történet mellé írni, hogy hányadik osztályos tanuló, kislány vagy kisfiú írta meg a történetet.,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldal  megfelelő működése érdekében cookie-kat használ. Erről bővebben az adatkezelési nyilatkozatunkban olvashatsz.