Mit csináljak a gyerekkel?

Tüske Ágnes pszichológus

mitcsinaljakagyerekkel.hu

Milyen az önérvényesítő testbeszéd?

Az önérvényesítő testbeszéd  összhangban van azokkal az érzelmekkel, gondolatokkal, amit közölni akarunk.

Az arckifejezésünknek illeszkedni kell a kifejezett érzelmekhez. Ha boldogok vagyunk, – nyugodtan mosolyogjunk, nevessünk. Ha egy tragikus hír közlése közben a tévében a hírolvasók mosolyognának, nevetgélnének-az összezavarná a nézőket.

A mondanivalónkat megfelelő gesztusokkal kísérjük, ügyeljünk arra, hogy a  gesztusaink ne tereljék el a figyelmet a beszéd tartalmáról. Beszéd közben ne babráljunk a kezünkkel,   ne játszunk a tollal vagy a  kulccsal, ne gyűrögessünk papírdarabokat, ne tördeljük az ujjainkat, ne doboljunk az asztalon, ne rágjuk a körmünket.

Ruházatunk tudatos és ösztönös választás következménye. Ha jó kedvünk van , ösztönösen színes pulóvert, szoknyát, ruhát öltünk. Ruházatunk kifejezheti vallási hovatartozásunkat, értékeinket, életkorunkat. Gondoljunk arra, amikor egy idősödő nő nem tudja a  korát elfogadni és tiniknek való öltözékekben jár. Egy jól megválasztott öltözékkel  elrejthetjük előnytelen testrészeinket.  Az öltözködés segít abban,hogy  (pl. állásinterjú) tapasztaltnak lássanak bennünket.  Fontos, hogy ruházatunk tükrözze a személyiségünket,  s az  alkalomhoz, környezethez, időjáráshoz illő, megfelelő legyen.

Beszéd közben nézzünk a beszélgető partnerre, ne nézegessünk a földre, a távolba messze-  a beszélgető partnerünk feje felett, mellett. A partnerrel való szemkontaktus segít abban, hogy arra összpontosítsunk, amit a másik mond . Azt a benyomást kelti, hogy  figyelünk rá, fontos nekünk a vele való kommunikáció.

Egyenes háttal üljünk, álljunk beszéd közben, de testtartásunk ne legyen merev.Beszéd közben kényelmes  távolságra legyünk a partnertől. Tiszteljük a másik ember személyes terét. Ha a másik ember túl magas, és mi hátrányban érezzük magunkat a testmagasságunk miatt, akkor javasoljuk, hogy inkább üljünk le mindketten beszélgetés közben.

Beszéljünk folyékonyan, egyenletes tempóban és hangerővel, ne harsogjuk túl a másikat. Gondoljunk arra, hogy bennünket is mennyire zavar, ha egy étteremben ülve minden szót hallunk, amiről egy másik asztalnál ülő személy beszél. Ugyancsak zavarba ejtő lehet a harsogó telefonálás. Beszéd közben nyugodtan tartsunk szüneteket. Ne használjunk olyan töltelékszavakat, mint : ” hát, tényleg, izé, nos, tudod, úgy értem…”.

 

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>