fbpx

Milyen az önérvényesítő testbeszéd?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Az önérvényesítő testbeszéd  összhangban van azokkal az érzelmekkel, gondolatokkal, amit közölni akarunk.

Az arckifejezésünknek illeszkedni kell a kifejezett érzelmekhez. Ha boldogok vagyunk, – nyugodtan mosolyogjunk, nevessünk. Ha egy tragikus hír közlése közben a tévében a hírolvasók mosolyognának, nevetgélnének-az összezavarná a nézőket.

A mondanivalónkat megfelelő gesztusokkal kísérjük, ügyeljünk arra, hogy a  gesztusaink ne tereljék el a figyelmet a beszéd tartalmáról. Beszéd közben ne babráljunk a kezünkkel,   ne játszunk a tollal vagy a  kulccsal, ne gyűrögessünk papírdarabokat, ne tördeljük az ujjainkat, ne doboljunk az asztalon, ne rágjuk a körmünket.

Ruházatunk tudatos és ösztönös választás következménye. Ha jó kedvünk van , ösztönösen színes pulóvert, szoknyát, ruhát öltünk. Ruházatunk kifejezheti vallási hovatartozásunkat, értékeinket, életkorunkat. Gondoljunk arra, amikor egy idősödő nő nem tudja a  korát elfogadni és tiniknek való öltözékekben jár. Egy jól megválasztott öltözékkel  elrejthetjük előnytelen testrészeinket.  Az öltözködés segít abban,hogy  (pl. állásinterjú) tapasztaltnak lássanak bennünket.  Fontos, hogy ruházatunk tükrözze a személyiségünket,  s az  alkalomhoz, környezethez, időjáráshoz illő, megfelelő legyen.

Beszéd közben nézzünk a beszélgető partnerre, ne nézegessünk a földre, a távolba messze-  a beszélgető partnerünk feje felett, mellett. A partnerrel való szemkontaktus segít abban, hogy arra összpontosítsunk, amit a másik mond . Azt a benyomást kelti, hogy  figyelünk rá, fontos nekünk a vele való kommunikáció.

Egyenes háttal üljünk, álljunk beszéd közben, de testtartásunk ne legyen merev.Beszéd közben kényelmes  távolságra legyünk a partnertől. Tiszteljük a másik ember személyes terét. Ha a másik ember túl magas, és mi hátrányban érezzük magunkat a testmagasságunk miatt, akkor javasoljuk, hogy inkább üljünk le mindketten beszélgetés közben.

Beszéljünk folyékonyan, egyenletes tempóban és hangerővel, ne harsogjuk túl a másikat. Gondoljunk arra, hogy bennünket is mennyire zavar, ha egy étteremben ülve minden szót hallunk, amiről egy másik asztalnál ülő személy beszél. Ugyancsak zavarba ejtő lehet a harsogó telefonálás. Beszéd közben nyugodtan tartsunk szüneteket. Ne használjunk olyan töltelékszavakat, mint : ” hát, tényleg, izé, nos, tudod, úgy értem…”.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal  megfelelő működése érdekében cookie-kat használ. Erről bővebben az adatkezelési nyilatkozatunkban olvashatsz.