Az önmagát beteljesítő jóslat !

Szülőként nem mindig gondolunk arra, hogy ítéleteink, szavaink milyen mély nyomokat hagynak a gyerekekben. Pedig felnőttként is pontosan fel tudjuk idézni, hogy milyen megbélyegző kritikával illettek bennünket, akár 30 évvel ezelőtt. Ki ne emlékezne ilyen mondatokra:
” Hogy tudsz ilyen hülyeséget mondani? Lusta vagy! Rendetlen vagy! Kövér vagy! “…
Sok sok évvel később is fájnak az ilyen mondatok, s újra átélhetjük a régi sérelmeket, ha pl. a munkahelyen kritikával illetik a teljesítményünket.

R. Rosenthal és L. Jacobson 1969-ben kísérletet végeztek egy amerikai középiskolában. Pszichológusként arról informálták a tanárokat, hogy egy új intelligencia vizsgálati módszert tesztelnek, s ezzel az új intelligencia teszttel kiválasztják minden osztályból a kivételes képességű gyerekeket.
Valóban letesztelték a gyerekeket, és kiválasztottak közülük egynéhány átlagos képességű gyereket. A tanároknak azonban azt mondták, hogy a kiválasztott gyerekek mind nagyon jó képességűek és ez hamarosan majd megmutatkozik a gyerekek tanulmányi eredményében.
A kutatók egy év múlva újra elmentek a középiskolába és azt tapasztalták, hogy a közepes képességű gyerekek, akikről a tanárok azt hitték,hogy mind rendkívül intelligensek, az összes osztályban a legjobban teljesítő tanulók közé tartoztak.

A tanárok bíztak a gyerekekben, jó teljesítményt vártak el tőlük, s a tanulók ennek megfelelően viselkedtek.

Egy kolostor falán található idézetre hívom fel a figyelmeteket:

” Vigyázz gondolataidra, mert szavaiddá válnak!
Vigyázz szavaidra, mert tetteiddé válnak!
Vigyázz tetteidre, mert szokásaiddá válnak!
Vigyázz szokásaidra, mert személyiségeddé válnak!
Vigyázz személyiségedre, mert az lesz a sorsod! ”

3 válasz

 1. A szomszédasszonyom közölte, hogy látszik a kisfiam szemén, hogy milyen kis rosszcsont. Gyorsan mondtam neki, hogy dehogyis, ő egy igazi kis jócsont, nagyon aranyos kisfiú. Továbbra is ragaszkodott hozzá hogy rosszcsont, mint az ő kisfia, akinek ezt mondja is állandóan.

  Aztán arra kezdett panaszkodni,hogy mikor megkéri a 3 éves fiát, hogy csináljon valamit, az rögtön rávágja, hogy ‘nem csinálom, rosszcsont vagyok.’ Na hát ez az!
  Amit a szülő meglát a gyerekében azzá lesz a gyereke. Csak az ilyen szülők sajnos nem látják az összefüggést.

  1. Kedves Krisztina!
   Nagyon jó érzéssel olvastam a bejegyzésedet. Világosan érződik belőle a kisfiad iránt érzett mérhetetlen szereteted, elfogadásod és támogatásod.
   Ahhoz pedig külön gratulálok, hogy milyen finom iróniával,humorral kezelted a helyzetet, “védted ” meg a gyermekedet.

  2. Kedves Krisztina!
   Nagyon jó érzéssel olvastam a bejegyzésedet. Világosan érződik belőle a kisfiad iránt érzett mérhetetlen szereteted, elfogadásod és támogatásod.
   Ahhoz pedig külön gratulálok, hogy milyen finom iróniával,humorral kezelted a helyzetet, “védted ” meg a gyermekedet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldal  megfelelő működése érdekében cookie-kat használ. Erről bővebben az adatkezelési nyilatkozatunkban olvashatsz.