Mit csináljak a gyerekkel?

Tüske Ágnes pszichológus

mitcsinaljakagyerekkel.hu

Az önmagát beteljesítő jóslat !

Szülőként nem mindig gondolunk arra, hogy ítéleteink, szavaink milyen mély nyomokat hagynak a gyerekekben. Pedig felnőttként is pontosan fel tudjuk idézni, hogy milyen megbélyegző kritikával illettek bennünket, akár 30 évvel ezelőtt. Ki ne emlékezne ilyen mondatokra:
” Hogy tudsz ilyen hülyeséget mondani? Lusta vagy! Rendetlen vagy! Kövér vagy! “…
Sok sok évvel később is fájnak az ilyen mondatok, s újra átélhetjük a régi sérelmeket, ha pl. a munkahelyen kritikával illetik a teljesítményünket.

R. Rosenthal és L. Jacobson 1969-ben kísérletet végeztek egy amerikai középiskolában. Pszichológusként arról informálták a tanárokat, hogy egy új intelligencia vizsgálati módszert tesztelnek, s ezzel az új intelligencia teszttel kiválasztják minden osztályból a kivételes képességű gyerekeket.
Valóban letesztelték a gyerekeket, és kiválasztottak közülük egynéhány átlagos képességű gyereket. A tanároknak azonban azt mondták, hogy a kiválasztott gyerekek mind nagyon jó képességűek és ez hamarosan majd megmutatkozik a gyerekek tanulmányi eredményében.
A kutatók egy év múlva újra elmentek a középiskolába és azt tapasztalták, hogy a közepes képességű gyerekek, akikről a tanárok azt hitték,hogy mind rendkívül intelligensek, az összes osztályban a legjobban teljesítő tanulók közé tartoztak.

A tanárok bíztak a gyerekekben, jó teljesítményt vártak el tőlük, s a tanulók ennek megfelelően viselkedtek.

Egy kolostor falán található idézetre hívom fel a figyelmeteket:

” Vigyázz gondolataidra, mert szavaiddá válnak!
Vigyázz szavaidra, mert tetteiddé válnak!
Vigyázz tetteidre, mert szokásaiddá válnak!
Vigyázz szokásaidra, mert személyiségeddé válnak!
Vigyázz személyiségedre, mert az lesz a sorsod! ”

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>