Milyen hatással van a stressz az életünkre?

A stressz hatással van az életvezetésünkre, munkateljesítményünkre, gondolkodásunkra, érzelmeinkre, viselkedésünkre, testi működésünkre, egészségi állapotunkra.

Hosszú ideig tartó stressz, érzelmi megterhelés kiégést okozhat, egy olyan fizikai, érzelmi, mentális kimerülést, ami együtt járhat a reménytelenség és tehetetlenség érzésével.

Ha olyan helyzetbe kerülünk, amit nem tudunk megoldani, amikor nem eredményesek a megszokott megküzdési stratégiák, amiket eddig alkalmaztunk, megjelenik a stressz valamilyen formája. 

A stressz sokféle formában jelenhet meg, legyen az düh, harag, szorongás, kedvetlenség, motiválatlanság, olyan testi tünetek, mint fejfájás, gyomorfájás, alvási nehézség, általános fáradtság, figyelemkoncentrációs problémák, hosszabb távon romlik a munkateljesítményünk, s a munka esetleg rutiszerűvé válik. 

A stressz érzékenységben nagy egyéni különbségek vannak mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.  

A stressz kezelésében segíthet, ha készítetek egy leltárt arról, hogy milyen  stressz források vannak az életünkben.

Mit tartalmazzon ez a lista?

Írjátok le pontosan, hogy mi történt veletek! Gondoljatok vissza arra, hogy milyen formában észleltétek a stresszt, hogyan reagáltatok az adott helyzetben, rajtatok kívül ki volt még érintett! Írjátok le azt is, ha szerintetek sikeresen, vagy nem megfelelően kezeltétek az adott helyzetet!
Miután több helyzetet összegyűjtöttetek, vegyétek számba, hogy melyek   a visszatérő stressz források az életetekben, milyen hasonlóságot láttok az egyes helyzetek kezelésében!

Mindenkinek van valamilyen megküzdési (coping) módszere a stresszes helyzetek kezelésére, a feszültségek csökkentésére.

A stressz elleni megküzdésben a jóga, a különféle fizikai aktivitás, a sportok, mind-mind segítségünkre lehetnek.

Bizonyos légzőgyakorlatok könnyen megtanulhatók, segítségükkel sikeresen oldhatjuk a feszültségünket. 

Szép Ferenc jógaoktató /www.szepjoga.hu/ elmondása szerint normál esetben a percenkénti légzésszám férfiak esetében 16-18, mi nők pedig percenként 18-20-at lélegzünk.

Stresszes helyzetben szaporán lélegzünk, a légzésszámunk megnő. Ilyen esetben, ha a percenkénti légzésszámot le tudjuk csökkenteni 8-ra, vagy 4-re – az csökkenti a feszültségszintünket.

A percenkénti légzésszám 4-re csökkentésére álljon itt egy egyszerű gyakorlat:

  • Mélyen szívd be a levegőt, s közben számoljál magadban 4-ig. Most tartsd bent a levegőt, miközben magadban 4-ig számolsz. Lassan fújd ki a levegőt,4-másodpercen keresztül lélegezz ki.

Érdemes napi szinten egy kevés időt, 10-15 percet tudatos légzésre fordítani.

Szép Ferenc felhívta a figyelmet a helyes légzéstechnikára, arra, hogy ne fordítva lélegezzünk.

Fekvő helyzetben a helyes légzéstechnika: belégzéskor a hasunk megemelkedik, tovább lélegezve érezzük, ahogy a mellkasunk kitágul, kilégzéskor a mellkasunk  visszasüllyed és a hasat is behúzzuk egy kicsit.

Könnyen ellenőrizhetjük, hogy megfelelő technikával lélegzünk-e, ha belégzéskor a tenyerünket a hasunkra fektetjük, s érezzük ahogy a hasunk belégzéskor megemelkedik, kilégzéskor visszasüllyed.

Séta közben, ülve és állva is végezhetünk légző-gyakorlatokat.

1. Séta közbeni légzés:

  • Belégzés 3 lépés közben, 3 lépés közben kilégzés. Később, többszöri gyakorlás után már 4 lépésben is fogsz tudni be és kilélegezni.

Ismételjétek meg mindezt 4-5-alkalommal. Figyeljetek arra, hogy ugyanannyi ideig tartson a belégzés, mint a kilégzés.

2. Ülő helyzetben végezhető gyakorlat:

  • Orron keresztül lassan lélegezz be, majd szájon keresztül lélegezz ki. Ismételd el 4-5-ször.
  • Helyezkedj el kényelmesen törökülésben. Orron keresztül hosszan, mélyen lélegezz be, majd lassan, mélyen lélegezd ki a levegőt. Ismételd meg a be –és kilégzést 5-ször.
    Majd képzeld el, ahogy a beszívott levegő megszínesedik, s átjárja az egész testedet. Képzeld el, ahogyan ez a színes, fehér /kék vagy arany színű levegő kilégzéskor körbejárja az egész testedet. Képzeld el, hogy ez a színes gomolygó, oxigéndús burok körbe fon téged. Ez a burok biztonságot ad neked, megvéd téged. Érezd, ahogy tollpihekönnyűvé válik az egész tested, érezd ahogy szinte lebegsz, miközben ez a burok körbevesz téged. Maradj ebben a fényburában addig, ameddig kényelmesnek érzed. Ha szeretnéd befejezni a gyakorlást, vegyél néhány mély lélegzetet, majd nyisd ki a szemed.

Jó gyakorlást kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A weboldal  megfelelő működése érdekében cookie-kat használ. Erről bővebben az adatkezelési nyilatkozatunkban olvashatsz.